Kategorier
Resdagbok

En sockerbagare han bor i bilen

“How stuff works” på Discovery är helt klart ett av mina favoritprogram. Att följa ett löpande band från start till mål är nästan som att se något födas och väckas till liv. Riktigt så djupt är det inte att göra polkagrisar men helt klart kul!

Kristian, son till Axel som driver  Axels polkagriskokeri, var idag vår handledare. The Master and his apprentices.

Kristian äter sin matsäck och grymtar lite när polkagrisarna blir för platta. “Gör om, gör rätt, vrid i kanten och allt blir perfekt”.

Första steget bestod av att blanda ättika, vatten, socker och glukossirap i en kastrull som kokas upp på en gasolspis. Massan kokades till 140 grader celcius. Därefter lades smeten på ett bakbord då vi knådade in luft. Efter det tillsattes mintessenser eller essenser för vilken smak det nu ska bli på polkastängerna. Vi gjorde alltså den allra mest klassiska sorten.

Kommande olika steg bestod mest av att knåda och rulla. “Inte så dåligt ändå”, sade Kristian till en början. På slutet av dagen fick vi allt mer positiva. Några kunder kommer säkerligen smaka på några polkakryckor made by us. Lite extra kärlek

polkagrisar
polkagrisar

Vi smakade också på polkagrismassan när den var mjuk men inte så seg, riktigt gott! Kanske kan någon kemist där ute lösa det problemet. Kan Werthers göra mjuka kolor, kan väl någon i Gränna göra mjuka karameller.

 

Just nu är vi i Borås. Vi gör en snabb anhalt här innan vi åker ner till västkusten. Håll koll på bloggen om vad vi gör imorgon. Vi har ett experiment på gång… ett väldigt spännande sådant.